Over ons

In juni 2019 is Stichting 058Samen Sterk opgericht met als doelstelling het dagelijks bereiken en helpen van mensen bij persoonlijke ontwikkeling (zelfvertrouwen, gezondheid, voorkomen eenzaamheid etc), met bewegen als middel en plezier voorop. De stichting bereikt vooral personen die geen aansluiting vinden binnen het reguliere verenigingsleven en officiële instanties.

Voorbeelden van problematiek waar de deelnemers mee te maken hebben zijn onder andere obesitas, sociale angsten, huiselijk geweld, schuldsanering/bijstand en alcohol- of drugsverslaving. Er komen echter ook mensen die het gewoon leuk vinden om samen in beweging te komen. Dit zorgt voor een prachtige mix van mensen die elkaar ook kunnen helpen.

Door samen te bewegen, worden de deelnemers onderdeel van de groep, durven ze meer en komen de knelpunten naar de oppervlakte die een positief gezond leven in de weg staan. Mensen gaan hun grenzen op allerlei manieren verleggen en leren nieuwe vaardigheden. Zoals BHV (bedrijfshulpverlening), taallessen, en het leren omgaan met computers. Ook zijn mensen begonnen aan een nieuwe opleiding. Zo krijgen we letterlijk en figuurlijk steeds meer mensen in beweging.

De stichting komt voort uit het werk van Jerrel Ramdat die aan den lijve heeft ondervonden hoe moeilijk het is om uit een negatief spiraal van persoonlijke problemen en een ongezonde leefstijl te komen. Jerrel kreeg onder andere diabetes als gevolg van overgewicht. Hij heeft door het veranderen van zijn leefstijl nu niet alleen een gezond gewicht maar hij heeft ook geen insuline meer nodig. Vanuit deze ervaring helpt hij graag anderen met het bereiken van hun gezondheidsdoel.

Jerrel heeft inmiddels de stap kunnen zetten van een uitkering naar een volwaardige baan via de stichting. Hij coördineert de activiteiten van de stichting, waarbij een brede groep vrijwilligers betrokken is. Variërend van begeleiders van activiteiten, gastvrouwen, de kookgroep en klusjesmensen. Ook het bestuur bestaat uit vrijwilligers.

Beste Idee van Fryslân

Een van de hoogtepunten 058Samen Sterk was dat het in 2019 werd uitgeroepen tot ‘Beste Idee van Fryslân’ door zorgverzekeraar De Friesland. De zorgverzekeraar had dat jaar een oproep gedaan voor het beste idee op het gebied van gezondheid. Dat leverde meer dan vijftig ideeën op. Een jury selecteerde de vijf beste voorstellen, waarna het publiek kon stemmen op het beste idee. 058 Samen Sterk kwam als winnaar uit de bus.


Over Jerrel

“Na het afronden van de cursus Leider Sportieve Recreatie (LSR) ben ik, Jerrel Ramdat, in 2018 begonnen met meerdere beweeggroepen verspreid over de stad onder de naam 058 Samen Sterk. Deze cursus heeft mij laten inzien dat ik met mijn passie voor mensen en bewegen een inspiratiebron kan zijn voor anderen. Volgens o.a. Sociale Wijkteams, bv SPORT, wijkcentra en wijkpanels is mijn activiteitenaanbod een welkome toevoeging op het bestaande aanbod. Ik weet namelijk kwetsbare volwassenen met multiple problematiek te bereiken op een vrijblijvende maar motiverende manier. Een doelgroep die moeilijk te bereiken is door sociale wijkteams of andere zorginstanties, zo is mij verteld. Voorbeelden van deze problematiek waar de deelnemers mee te maken hebben zijn onder andere obesitas, sociale angsten, huiselijk geweld, schuldsanering/bijstand en alcohol- of drugsverslaving. Er komen echter ook mensen die het gewoon leuk vinden om samen in beweging te komen. Deze mengelmoes van mensen zorgen voor een prachtige samenstelling waar mensen ook elkaar kunnen helpen.

Ik heb persoonlijk ervaren wat een gezonde leefstijl met een mens kan doen. Als voormalig diabetespatiënt heb ik lange tijd insuline moeten spuiten maar door steeds gezonder en bewuster te leven heb ik deze periode achter me kunnen laten. De route die ik heb doorlopen was niet makkelijk maar daardoor kan ik me wel goed verplaatsen in de mensen die in een soortgelijke positie zitten. Het maakt me ontzettend trots dat ik al meerdere mensen heb kunnen helpen om kilo’s kwijt te raken, om mensen weer plezier te laten beleven in hun leven, om mensen weer naar werk te leiden en sociale angsten te helpen overwinnen.

Samenwerkingspartner voor professionals

Omdat het Stichting 058 Samen Sterk lukt om moeilijk bereikbare groepen mee te laten doen aan activiteiten, zien professionals ons steeds vaker als een geschikte partner voor projecten of om mee te sparren. Wij werken samen met de volgende organisaties:

  • MCL
  • Planbureau Fryslan
  • Friese Preventieaanpak
  • De Friesland
  • Healthy Ageing Network Northern Netherlands
  • Rotary
  • Gezinslab

Erkend leerbedrijf

In april 2023 is Stichting 058 Samen Sterk een erkend leerbedrijf voor studenten met als richting leefstijlcoach en sport- en bewegingsleider. Wij bieden meerdere stage en ervaringsplaatsen aan voor studenten die samen met onze deelnemers het aanbod willen doorontwikkelen. Neem contact op via het contactformulier als je interesse hebt in een stage bij 058 Samen Sterk.

Doneer

Ondanks het feit dat velen het nut van de werkzaamheden van 058 Samen Sterk zien en erkennen, blijft het moeilijk structurele financiering te organiseren. Er zijn wel structurele budgetten voor zorg, maar niet voor preventie. En omdat de stichting werkt vanuit een holistische insteek, is het ook lastig om in bepaalde hokjes te passen. Daarom is de stichting op zoek naar manieren om de begroting te diversifiëren om zo niet afhankelijk te zijn van één geldstroom.

IBAN:
NL92 INGB 0008 4504 59
t.n.v. 058SamenSterk